СЕМИНАР “ДОБРА ПОСТУРА У СЛУЖБИ КУЛТУРЕ ТЕЛА”

Лоша постура код деце школског узраста често је показатељ здравствених проблема који могу постати веома озбиљни уколико се на то не утиче на време.

Истраживања показују да је код деце висок проценат заступљености постуралних поремећеја у шта убрајамо: неправилно држање тела, присутност кифозе и сколиозе, девијација стопала. Утврђено је да се бол у лумбалном делу кичме јавља код 21%-51% школске деце, а разлог тога је слабост мишића, продужено седење и/или последица лоших животних навика.

Правилно држање је реткост и ако је оно предуслов доброг здравља, нормалног раста и развоја и лепог изгледа сваког ученика.

Семинар омогућава стицања знања о начину измене постуре са циљем квалитетније психомоторне координације. Добијена знања се могу, и треба, применити за личну корист (унапређење ауторитета од којег ученици уче посматрањем) и у раду са ученицима кроз превенцију лошег држања, развијање добре постуре, подршка специфичним постуралним захтевима, препознавање деформитета кичме, а све као вид здравственог васпитања у оквиру образовног програма.

Област: здравствено васпитање     

Компетенција: компетенције за подршку развоју личности детета и ученика П

риоритети: Унапређивање компетенција наставника у области планирања и реализације наставе оријентисане на исходе

Аутори и реализатори:

Сертификовани наставник Александер технике, Наталија Јовић, дипломирани флаутиста, МШ „Марко Тајчевић“, Удружење БМРА

Струковни физиотерапеут Љиљана Катунац , Центар за корекцију деформитета кичме „Физиобаланс“

Трајање програма: 1 дана (укупно време рада: 8 c.)  Предвиђени број учесника: 30

Циљне групе којима је програм намењен: Наставник разредне наставе; Наставник предметне наставе – основна школа; Наставник предметне наставе – гимназија; Наставник општеобразовних предемта – средња стручна школа; Наставник стручних предмета – средња стручна школа; Наставник у школи за образовање ученика са сметњама у развоју; Наставник у школи за образовање одраслих; Наставник општеобразовних предмета – у средњој уметничкој школи; Наставник стручног предмета у усновној/средњој уметничкој школи; Наставник изборних и факултативних предмета; Васпитач у предшколсој установи; Медицинска сестра – васпитач; Васпитач у дому ученика; Стручни сарадник у предшколској установи; Стручни сарадник у школи.

Цена са групним попустом (30 полазника): 60,000 динара Цена по полазнику: 2,500 динара (појединачне пријаве, минимум 20 полазника)

Општи циљ: Обука наставника да у оквиру наставе примене прилагођене вежбе засноване на Александер техници и Шрот методи које помажу у превенцији неправилног држања или деформитета кичме, као и оспособљавање да те промене препознају и сврсисходно одреагују.

Специфични циљеви: Упознавање са статистичким подацима о деформитетима кичме и постуре; превентива као важан фактор у превенцији деформитета постуре као последице школовања (вишечасовно седење, специфичност наставе у стручним школама, изостанак рекреације и спорта); увиђање и праћење промена постуре код деце током одрастања; усвајање знања и вештина потребних за примену техника и метода превенције деформитета постуре код деце (Практична примена Александер технике – правилно седење, стајање, ходање и Шрот методе – кораци за превазилажење деформитета); анализа и посебни приступи измењеним постурама услед специфичности професије (вокално-инструментално, балетско, текстилно, пилотско образовање, специфични занати); начин примене стечених знања у настави.

 

Каталог програма стручног усавршавања чији је организатор удружење Креативни учитељи, као и форму за контакт, информације или пријављивање, можете пронаћи или преузети овде.

Komentari

comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *