“Odrastalica” šta je to?

Zašto je ODRASTALICA bitna za Vas i Vaše dete?

Prepoznajete li izazove savremenog odrastanja? Vidite li da su detinjstvo i odrastanje, na jednoj strani sve prijatniji, a na drugoj sve složeniji za dete. Mogu li roditelji, vaspitači i učitelji da ponude deci nešto potpunije, smislenije, podsticajnije? Naš odgovor je da mogu. Jedini uslov da se to dogodi jeste otvorenost za novi pogled na izazove odrastanja!

U kom smeru razmišljamo?

Jedna stvar su znanja, a druga veštine i sposobnosti. Pravi put do znanja je upravo u razvijanju veština i sposobnosti. Takva znanja su posledica, a ne razlog učenja.

Jedno je znati, a drugo je moći i hteti. To je polje na kojem možemo da ponudimo podršku deci i roditeljima koji na pitanja školovanja gledaju otvorenog uma i koji žele nešto više! 

Svako vreme nosi svoje izazove u odrastanju. Novo vreme zahteva nove vidove podrške deci. Uverite se da li posedujemo stručna znanja i veštine, neohodne u eri Interneta i informacionih tehnolojija.

Odakle polazimo?

Danas su najveći uspeh i sreća – zdrava, dobra i razumna deca. Svako od nas se trudi da deci pruži što je moguće više. Ipak, pitanje: Šta možemo da učinimo za njihovo dobro? – nikada nije bilo aktuelnije. Da li je dovoljno da im obezbedimo bezbrižno detinjstvo, pa da budu uspešna u školi i životu? Na žalost nije!

Uspeh je znatno složenija priča od “pružanja” optimalnih uslova odrastanja. On više zavisi od samog deteta i njegove unutrašnje, lične emocionalne spremnosti, nego od podrške sa strane. Možemo detetu obezbediti sve uslove, ali ne možemo razmišljati umesto njega. Intelektualna spremnost deteta je uglavnom genetski određena i to je jedna priča. Emocionalna i socijalna spremnost nisu genetski određene, već su plod iskustva koje kod deteta formira spektar emocionalnih i socijalnih navika. To je druga priča u kojoj možemo puno da ponudimo i time puteve uspeha učinimo dostupnijim Vašem detetu.

Zašto je bitna emocionalna spremnost?

Emocionalna spremnost je osnova načina razmišljanja. Od načina na koji razmišlja, od samopuzdanja, volje i rešenosti, više zavisi uspeh deteta u školi nego od intelektualnih sposobnosti. Iako na prvi pogled nevidljiva, emocionalna spremnost je suštinski faktor školskog uspeha u današnjim ulovima. 

Najuspešnija deca nisu ona koja su najinteligentnija, već ona koja su vredna, stabilna, razumna i poslušna – koja su emocionalno razvijena. 

 

Mi još ne razlikujemo da nije isto “RAZMIŠLJATI” i “MAŠTATI”. Deca koja “maštaju” polaze od stava “radim (samo) ono što mi prija i što je zabavno, što mi donosi zadovoljstvo i čini da se lepo osećam”. Takvo razmišljanje predstavlja razmišljanje emocijama, a ne razumom. Upravo u tome se krije osnovna tajna školskog neuspeha brojne dece.  


Deca koja su emocionalno razvijena prevazišla su razmišljanje osećanjima. Ona”razmišljaju razumom” i polaze od stvava “radim i ono što je dobro, potrebno, korisno, što se od mene očekuje…” Ta vrsta spremnosti je ključ školskog uspeha.


Ako je dete naviklo da radi samo ono što mu donosi neposredno zadovoljstvo – spremnost za školu je mala bez obzira što možda ima izvanredna predznanja. Predznanja su prednost koja će se brzo istopiti u uslovima emocionalne nespremnosti deteta.

Šta je Odrastalica?

Kreativna školica uspeha “ODRASTALICA” je program koji celovito razvija emocionalne sposobnosti i spremnost dece da ulažu napor – da “razmišljaju” na način koji je u školi neophodan.

Nakon pauze usled pandemije ponovo imate mogćnost da svom detetu pružite ono što garantuje dobar start u školi. Ako to već niste učinili, upoznajte se sa programom i obezbedite detetu mogućnost da spremnost za školu podignete na najviši nivo. Ovo garantujemo na osnovu već postignutih rezultata. 

Prijavite Vaše dete za obuku ili promotivne radionice i proverite o čemu govorimo. Izlistajte ostale kartice menija i informišite se. Ne obećavamo da će Vaše dete postati “čudo od deteta” ali ćemo se potruditi da se to dogodi.

Imate mogućnost da saznate zašto je Mensa Srbije dala podršku ovom programu. Iskoristite je!

Naša misija je da decu obučimo da razmišljaju onako kako se u školi očekuje.

Naš san je da ni jedno dete ne odraste bez Odrastalice!

Komentari

comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *