Васпитни и морални развој

Креативна школица успеха је и васпитни програм.

На свакој радионици са децом се обрађују и васпитним садржајима. Они су прилагођени узрасту и интегрисани су са осталим садржајима.

Пошли смо од чињенице да је васпитни развој деце бар подједнако важан као и интелектуални или образовни, а из искуства знамо да је у данашњим условима управо то најслабија карика у педаагошком ланцу. Иако је темперамент детета у доброј мери одређен још на рођењу, до поласка у школу се васпитањем доста тога може кориговати. Тим корекцијама утиче се на оно што зовемо карактером личности.

За добро васпитање никада није рано, а увек може да буде касно.

Успех у васпитању највише зависи од примера на којима се оно стиче. Васпитање није класично знање. Дете неће постати добро на основу прича о доброти, већ на основу онога што доживљава кроз своје личне примере и кроз идентификацију са окружењем.

Васпитни развој је основа моралности.

Кроз васпитне садржаје дете упија моралне вредности. Зато смо се определили да свака радионица започне васпитно актуелном темом.

Дугорочно посматрано, улагање у моралност детета је најузвишеније. То је највише што одрасли могу учинити за децу. Васпитање и морал су снага са којом се иде кроз живот и којом се крче животни путеви. Зато будући квалитет живота данашње деце највише зависи од усвојених моралних, васпитних и културних вредности. Ако деца, док су још мала, не науче да разликују добро и лоше, касније ће то ићи знатно теже и са већим траумама. Да би се то постигло, пре поласка у школу, и оптерећења наставним садржајима, деца треба да изграде основне васпитне и моралне норме.

И тај циљ смо уградили у Креативну школицу успеха. Деца која прођу обуку стичу квалитетну васпитно-моралну основу која може успешно носити изазове одрастања и школовања.

Komentari

comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *