Како препознати и подржати даровите ученике

На основу конкурса Министарства просвете за реализацију програма од јавног интереса значајних за предуниверзитетско образовање у 2024. години, удружење Креативни учитељи организује и спроводи онлајн обуку:

Како препознати и подржати даровите ученике

Обука је намењена наставницима у образовном систему Р. Србије.

Основне информације о програму:

Општи циљ обуке: Унапређивање компетенција наставника у области: подршке даровитим ученицима.

Специфични циљеви:

– Развијање педагошке свести о неопходности да се даровитим ученицима посвети више пажње у оквиру редовне наставе и ваннаставних активности.

– Унапређивање компетенција наставника у следећим областима: препознавање показатеља даровитости; идентификације и особености даровитих ученика; коришћење инструмената за потврђивање даровитости; израда педагошког профила за даровите и ИОП-а 3; приоритетни видови и методе подршке.

Приоритетна област: Примена инклузивног и демократског приступа у васпитању и образовању у циљу обезбеђивања квалитетног образовања за све (индивидуализација и диференцијација, превенција осипања из образовања, пружање додатне образовне подршке ученицима из осетљивих група укључујући и подршку преласку ученика на следећи ниво образовања и васпитања, рад са даровитим ученицима)

Техничке информације:

Обука се врши на основу добровољног пријављивања заитересованих установа/школа или индивидуалних пријава заинтересованих полазника електронским путем. Линк пријавне форме је доступан је овде.

Средства за реализацију и финансирање обуке су обзбеђена од стране Министарства просвете, тако да школе и полазници обуке немају финансијских издатака.

Обука се реализује онлајн посредством образовне платформе. Садржаји су доступни 24 сата, 7 дана у недељи, укупно 24 дана по групи. Полазници добијају уверења о савладаној обуци са 24 бода стручног усавршавања (акредитовани програм: Даровито дете у разреду – од скривеног талента до ИОП-а 3).

У току пријављивање за обуку и формирање група. Из једне установе/школе могућа је пријава до највише 35 полазника.

Обука се врши сукцесивно, по групама, у периоду јун-октобар 2024. Након пријављивања за обуку полазници ће благовремено бити обавештени о термину реализације обуке, односно о групи у коју су распоређени.

Број места је ограничен. Пријаве се примају до попуне група и планираног броја полазника.

Полазници чије пријаве пристигну након попуне планираног броја полазника биће обавештени да су “на чекању” и биће позвани на обуку у случају одустајања већ пријављених полазника.

Надамо се успешној сарадњи и повољнијим условима за даровите ученике.

У Београду 01.05.2024.

Komentari

comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *