Удружење

Удружење Креативни учитељи је педагошка заједница, наставника, ученика, родитеља и људи добре воље окупљених око идеје да да се долазећим генерацијама ученика омогући врхунски професионални педагошки приступ заснован на реалним потребама и особеностима данашње деце; приступ који подједнако афирмише и развија васпитне, социјалне, етичке, образовне и културне циљеве.

Полазише је да је многе од традиционалних педагошких поставки време “прегазило” и да више не важе. Многи од практичара, који су у непосредном контакту са децом, искуствено су превазишли класичне методе, али њихова реч се не чује далеко. Још увек постоји “монопол” на педагошку истину. Удружење постоји да би се чула реч практичара, да би је чули сви заинтересовани, од деце до званичних “власника права на педагошко мишљење”. Наш циљ није да се теоријски или практично надмећемо са традицијом, наш циљ јесте да деци омогућимо врхунски педагошки приступ или “третман”, а и да се шира педагошка јавност упозна са новим педагошким концептима. Није нам циљ да креирамо нову педагошку науку, али нам јесте циљ да афирмишемо струку и пружимо допринос како би се педагошко “жито раздвојило од кукоља”.

Ако делите мишљење исказано у овом сажетку, придружите нам се. Нећемо вам нудити “слатке педагошке колачиће”, али ћемо Вам понудити могућност да ову причу обогатите својим искуствима и знањима. Ако се ваша искуства, знања или осећања, базирају на ономе што пише у традиционалној педагогији, онда Вас молимо да не расипате ни своје, а ни наше време. Да је традиционална педагогија била на висини задатка, стварност би била знатно пријатнија и напреднија.

Наш основни оријентир су деца и њихове реалне потребе. На бази реалних потреба креирамо методе којима градимо “децу”, знања, вештине и способности у њима. Педагогија за коју се залажемо у фокусу има дете а не садржаје које оно треба да усвоји.

Удружење није политичка или верска организација. Под креативношћу не поразумевамо “ресавски” метод већ искључиво оригинално ауторство и поштовање ауторских права.