--> У корак са временом нових изазова – Креативни учитељи

УДРУЖЕЊЕ КРЕАТИВНИ УЧИТЕЉИ

Сајт за подршку деци, родитељима и наставницима у изазовима одрастања, родитељства, васпитања и образовања

У корак са временом нових изазова


Дошло је време када више није толико важно на који начин дете мисли, као што је важно о чему размишља у дубини своје самоће, каквим види живот и себе у њему.

Иако свако време има своје изазове, сада их је некако превише, посебно, када су у питању деца и школа. Усмереност према образовању резултирала је проширивањем видика сазнања. Да ли је то то, да ли је школа на висини задатка у савременом друштвеном окружењу?

Традиционално, школовањем се код деце развија систем знања заснован на интелектуалним способностима и вештинама. У одређеном друштвеном тренутку то је био приоритет. Из данашње перспективе посматрано, тај тренутак је већ постао прошлост. Дошло је време када класично образовање не представља довољно квалитетну припрему за живот. То практично значи да треба да се окренемо садржајима и методама којима се више утиче на оно што деца осећају и о чему  мисле. Више није довољно да се бавимо претежно њиховим “интелектом”, неопходно је да се више бавимо њиховим личностима и системом вредности.

Шта човек зна и уме никада није било тако важно као што је важно какв јесте. Зато треба да деци нудимо више доброте, части, поштовања, стрпљења, смисла, одговорности, среће, духовног здравља, мира, природе… Између приче о доброти и разумевања доброте, не би смело бити разлика, а има их исувише. Колико пружамо данашњој деци, толико можемо да очекујемо од живота сутра.

stručno usavršavanje 4 b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *